Skip to main content

Brandstof­prijzen

Landelijke adviesprijs vs. pompprijs

Onze landelijke adviesprijs is de aanbevolen prijs die onze tankstations hanteren voor benzine, diesel, LPG en overige brandstoffen. Per tankstation wordt vervolgens een unieke korting gegeven. Deze korting wordt gegeven vanaf onze landelijke adviesprijs en wordt bepaald door factoren zoals locatie, merk of de verschillende faciliteiten en diensten die onze locatie biedt.

Hoe wordt onze landelijke adviesprijs vastgesteld? Waar bestaat deze uit? De landelijke adviesprijs wordt opgebouwd uit verschillende onderdelen: de inkoop van brandstof, de opslag, het transport, BTW en accijnzen.

De brandstofprijzen verschillen dagelijks, wat vervolgens wordt doorberekend in de prijs voor de consument. Al onze brandstoffen voldoen aan de kwaliteitsnormen van de EG-verordening.

Brandstofprijzen

Actuele brandstofprijzen

EURO 95

€ 2.279

Diesel

€ 1.969

LPG

€ 1.059

Korting en acties

Hoe werkt onze landelijke adviesprijs als er pompkortingen/andere kortingen zijn? Dat laten wij graag zien aan de hand van het volgende voorbeeld van pompkorting:

  Adviesprijs* Korting Pompprijs
Euro 95 194,9 cent 15,0 cent 179,9 cent
Diesel 163,9 cent 15,0 cent 148,9 cent
LPG 99,9 cent 20,0 cent 79,9 cent

*bron prijsmetingen: 14 mei 2023, het zijn dus géén actuele prijzen!

Let op: De prijs die aan de pomp wordt betaald kan dus afwijken van onze haan landelijke adviesprijs. De prijzen verschillen namelijk per locatie, merk en type station.

Waarom wijken de prijzen van snelwegstations vaak veel af ten opzichte van onbemande stations?

Onbemande stations brengen minder kosten met zich mee; bij snelwegstations is dat juist het tegenovergestelde. Snelwegstations zijn vaak grotere stations, die een hogere investering vereisen. Bovendien zijn snelwegstations over het algemeen 24 uur per dag open en zijn er meer faciliteiten, waardoor er hogere kosten zijn. Deze kosten worden uiteindelijk allemaal meegenomen bij het bepalen van de station-specifieke brandstofprijs.

Waarom verschillen de brandstofprijzen zoveel met België en Duitsland?

Per land worden er verschillende belastingen en accijnzen op brandstof geheven. Dit zorgt voor een andere prijsopbouw, wat uiteindelijk zorgt voor de verschillende prijzen per brandstof in verschillende landen. Daarnaast spelen de concurrentie in de markt en de kwaliteit van het station ook een grote rol.